Ateljé Solemniksen historia
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3

Ateljé Solemniksen historia

Ateljé Solemnis on osa Sacrumia, jonka edeltäjä Kirkon Hankintakeskus perustettiin vuonna 1965. Kirkon Hankintakeskuksen silloinen johtaja, Leo Torikainen, panosti itse valmistettavien tuotteiden suunnittelu- ja kehittämistyöhön ja tarjosi ompelutöitä taitavalle kummitytöllensä Riitta Ojalalle.

Ateljé Solemniksen juuret löytyvät Tampereelta, Riitan kodista. Tarina kertoo, että Riitalla oli sängyn alla pieni varasto kirkkotekstiilikankaita. Niistä valmistuivat ensimmäiset stolat vuonna 1978.

Toimintaa laajennettiin ja Tampereen Hervannasta vuokrattiin työtila. Siellä työskenteli Riitan lisäksi yksi ompelija. Virallisesti Ateljé Solemnis nimi otettiin käyttöön vasta 90-luvun vaihteessa. Riitta Ojalasta tuli Ateljé Solemniksen ensimmäinen ateljeepäällikkö.

Laajentuminen jatkui ja ompelimolle tarvittiin suurempi työtila. Se löytyi kerrostalon kellarikerroksesta Hervannan autokoululta vapautuvista tiloista. Ompelijoita palkattiin lisää muutamien kuukausien välein. Minä aloitin työn vuonna 1981. Ompelimossa valmistimme kirkkotekstiilejä, alboja ja kuoropukuja. Hervannassa meitä työskenteli neljä. Minua lukuun ottamatta kaikki muut ovat jo eläköityneet. Riitan jälkeen minä jatkoin Ateljén tuotepäällikkönä.

Tuotevalikoimaa lisättiin vähitellen ja aloitimme virkapaitojen valmistuksen. Palkattiin uusi työntekijä, taas kerran muutettiin. Ilahduimme, kun pääsimme muuttamaan uusiin valoisiin tiloihin erään leipomon konttorirakennuksen toiseen kerrokseen.

Vuonna 1989 Ateljé Solemnikselle hankittiin ihan oma työtila. Muutimme avariin ja valoisiin tiloihin Hervannan teollisuusalueelle Ruskoon, jossa ompelimomme edelleenkin sijaitsee.

Nykyisin Ateljé Solemniksessa työskentelee kolme vakituista paramenttiompelijaa ja palvelemme seurakuntia entistä laajemmalla valikoimalla erilaisia kirkollisia tekstiilejä.

Leena Torkki
Tuotepäällikkö

Tuotteet

Yksilölliset tilausprojektit

Uutta

Taiteilijayhteistyö